Genderfluid

Här kommer jag skriva om hur jag upplever att det är att vara genderfluid i en värld skapad för det binära könssystemet. Vardag, känslor, glädjeämnen och sorger allt samlat på en plats.

Tre pronomen på Facebook

Kategori: Könsidentitet

Finns det inte på Facebook har det inte hänt. Så sägs det skämtsamt i mitt kompisgäng. Nu har Facebook öppnat upp för fler könsidentiteter och ger möjlighet att välja mellan tre olika pronomen (hen, hon och han). Könsidentiteterna en kan välja på är framtagna tillsammans med RFSL (om jag förstått rätt) men en kan även skriva själv. Det är ju såklart bra. Jag var väldigt pepp på att byta från mitt engelskspråkiga Facebook som jag bytte till för att kunna ställa in mitt kön och pronomen på Facebook. Så det kändes fint att detta nu även är möjligt på svenska Facebook.
 
Men nu är ju jag en av de lyckliga som har pronomen hen och en annan könstillhörighet än man eller kvinna. För som Facebook nu gjort inställningarna så kan en inte ha ett annat pronomen än hon om en ställt in att en är kvinna. Detta är välidgt dumt för mitt pronomen har egentligen inget med min könstillhörighet att göra. Jag kan vara man och ha pronomen hon, jag kan vara kvinna med pronomen hen och jag kan vara icebinär med pronomen han. Det är inte samma för alla. Därför borde en få välja pronomen oavsett könstillhörighet kan jag tycka. Det är ju inte jättesvårt att fixa till.
 
Sen har vi problematiken med att det endast finns tre pronomen att välja på. Jag kan se åtminstone två alternativ som är relativt vanliga och som saknas. 1) Den - pronomenet den används av många och borde därför också finnas som alternativ. 2) Inget pronomen - det finns massa människor som inte vill att något pronomen används om dem. Det borde också respekteras. Och det är bara de två som jag spontant känner saknas.
 
Facebook är ju inte kända för att vara transinkluderande, till exempel har de en namnpolicy som gör det omöjligt för många transpersoner att känna sig säkra på Facebook. En måste nämligen använda sitt juridiska namn på sin profil. Många transpersoner har inte korrigerat sina namn än men lever till vardags med sitt riktiga namn. Då kan Facebook kräva att namnet ändras eller så får du inte avända tjänsten mer. Ni kanske tror att det inte är något problem att inte få använda Facebook men dels handlar det om allas lika rättigheter. Jag borde kunna använda Facebook precis som en cisperson. Dels är det också så att många har hela sitt suport system på Facebook. Grupper för transpersoner att samlas i, kontakt med likasinnade som kan trösta, stötta och ge råd. För många transpersoner är det den enda sociala kontakten de har eftersom många lider av psykisk ohälsa och inte kan eller orkar ta sig ut för att träffa folk. Då blir Facebook lätt en livlina. Så med tanke på tjänstens bemötande av transpersoner tidigare så ser jag ändå tillägget med pronomen och möjlighet för fler könstillhörigheter som ett steg i rätt riktning. Ett litet steg i början på vägen i rätt riktning.
 
Take care peeps!