Genderfluid

Här kommer jag skriva om hur jag upplever att det är att vara genderfluid i en värld skapad för det binära könssystemet. Vardag, känslor, glädjeämnen och sorger allt samlat på en plats.

Statligt övergrepp

Kategori: Sorgeämnen

Denna vecka är jag i Almedalen som representant för Lärarförbundet student. Detta gör att veckan främst har skolfokus men ibland får jag en stund över och då har jag såklart transfokus. 

Idag lyckades jag till exempel gå på RFSLs samtal om tvångssteriliseringen av transpersoner som skedde i Sverige, helt lagligt, från 70-talet fram tills 2013. Nu kräver RFSL att staten ska erkänna detta övergrepp, be om ursäkt för sitt vidriga beteende och betala ut ett skadestånd till berörda transpersoner. Helt rimligt i mina öron. Särskilt som andra tvångssteriliserade grupper fått sina ursäkter och skadestånd redan. Varför skulle tvångssterilisering av transpersoner vara mindre vidrigt? 

Sverige var först i europa (kanske världen?) med att tillåta juridiska könskorrigerigar. Vi var i framkant. Dock togs det dumma beslutet att förr att människor skulle ha räten till det där nya personnummret, det som verifierar det juridiska könet, så skulle en sterilisering var tvunget att ske. Detta eftersom lagen som kom på 70-talet grundade sig på 30-talets tankar och värderingar om att bevara en "ren ras". Som att transpersoner på något sätt skulle vara smutsiga. Denna svenska lag kom att ligga till grund för många liknande lagar i övrga Europa. Så sent som 2003 fick tillexempel Finland igenom en lag som säger att transpersoner som vill korrigera sitt kön måste gå med på sterilisering. Sverige är alltså inte bara ansvariga för de ca 800 transpersoner som steriliserats inom landet utan är även indirekt ansvariga för att tvångssteriliserig infördes som lag i andra europeiska länder.

Att regeringen ska be om ursäkt och betala skadestånd för detta övergrepp är i min mening det minsta en kan begära. För mig ör det upenbart att Sverige behöver konfrontera och göra upp med sin transfoba historia!

Take care  peeps!