Genderfluid

Här kommer jag skriva om hur jag upplever att det är att vara genderfluid i en värld skapad för det binära könssystemet. Vardag, känslor, glädjeämnen och sorger allt samlat på en plats.

Toaletter

Kategori: Dagbok

I helgen har jag fått möjlighet att vara mötesordförande på Lärarförbundet students årsmöte. Det var fantastiskt skoj och jag ledde mötet like a pro'. Var första gången jag var mötesordförande men eftersom jag hade ett rutinerat, tryggt presidie bredvid mig så kändes det väldigt tryggt. Det var dock inte detta jag ville prata om nu.
 
På detta lärarstudentmöte hade arrangörsgruppen (med påtryckningar från mig) fixat så att det fanns en könlöstoalett. Nu tänker jag redogöra för några av cis-personernas reaktioner på det för att senare problematisera dessa i syfte att synliggöra normer och privilegier, alltså inte för att förlöjliga eller fördumma för jag inser att reaktionerna bottnar i okunskap och inte i illvilja. Jag tycker dock ändå att det är extremt viktigt att synliggöra den okunskapen och de privilegier och normer som den ger uttryck för.
 
"Jag förstår inte varför man gör toaletter till en så stor grej, det viktiga är ju att alla har någonstans att kissa"
 
"Alla fattar ju att det här är dammernas och det är ju ändå bara kvinnor som använder denna toaletten"
 
"För mig spelar det ingen roll var jag går på toa"
 
Så låt mig då börja fundera kring det första uttalandet.
"Jag förstår inte varför man gör toaletter till en så stor grej, det viktiga är ju att alla har någonstans att kissa".
Det är ju liksom det här som är huvudproblemet och anledningen till att jag vill ha okönade toaletter. Utan dem finns ju faktiskt ingenstans där jag kan kissa. När någon säger att de inte förstår varför det är en stor grej så antar jag att den personen aldrig gått en hel dag utan att hitta en toalett som den kan använda. Det gör riktigt ont i urinblåsan efter ett tag vill jag meddela. Och det är inte så att jag aldrig går på könade toaletter. Många dagar spelar det mig egentligen inte så stor roll, mer än principiellt, och då kan jag göra avkall på min övertygelse att oknade toaletter borde vara en rättighet. Men vissa dagar kan jag inte gå in på en könad toalett utan att känna mig extremt utsatt och då håller jag mig hellre än utsätter mig för den känslan. Så därför är det en stor grej. Det handlar om trygghet och inkludering.
 
"Alla fattar ju att det här är dammernas och det är ju ändå bara kvinnor som använder denna toaletten"
Denna kommentar sades till mig när jag var på väg in på toaletten. Då jag inte är kvinna så är ju påståendet att det bara är kvinnor som använder den könlösa toaletten felaktigt. Vidare är det extremt problematiskt att anta att alla som samhället kodar som kvinnor faktiskt är det. Du kan aldrig se på en människa vilken könsidentitet den har, så anta inget.
 
"För mig spelar det ingen roll var jag går på toa"
Det här en så extremt priviligerad tanke och sak att säga när en fäller kommentaren i kontexten "Jag förstår inte varför det är så viktit med okönade toaletter". Det är ju jätteskönt för dig att det inte spelar någon roll var du går på toa. För mig kan det vara skillnaden på liv och död. Många transpersoner misshandlas just vid toalettbesök om det inte finns okönade toaletter eftersom det tydligen är sjukt provocerande för cis-toalettbesökare om det kommer in en trans-toalettbesökare på könade toaletter. Sen är det ju också viktigt för mig eftersom jag inte vill tvingas in i en könsidentitet som jag inte har. Genom att gå in på en könad toalett så accepterar jag samhällets försök att osynliggöra min existens.
 
Så om ett besök på en offentlig toalett bara är ett besök på en offentlig toalett för dig så säger jag grattis. Jag förstår att det då inte är en så stor grej för dig. Men för mig är ett besök på en offentlig toalett en aktivisthandling som kan hjälpa till att rädda liv samt ett sätt att kräva rätten till min egen existens. Tänk på det nästa gång du undrar varför okönade toaletter är en sådan big deal.
 
Take care peeps!